Hybridkonstruktion i trä: Definition, exempel, fördelar

Hybridkonstruktion i trä: Definition, exempel, fördelar

Trä som byggnadsmaterial har använts av människor för att bygga hus sedan tidernas begynnelse. Trä är lätt att arbeta med och lever med sina förutsättningar. Trähus har en ojämförlig charm och är eftertraktade bostadsfastigheter. Ren timmerkonstruktion är dock begränsad i sina tillåtna dimensioner, upp till fem våningar är tillåtna. Allt som är högre blir problematiskt för timmerkonstruktioner. Orsakerna till detta ligger i brandskyddsbestämmelserna och i statiken. Sedan 2008 finns det dock en intelligent och innovativ lösning för nya byggnader med sex eller fler våningar. Hybridkonstruktionen kombinerar trä med olika material som stål, betong, aluminium och gipsfiberskivor. Länge leve ”samarbete”, även mellan material!

Goda skäl för materialmixen

Det juridiska godkännandet av en byggnad är dock inte det enda skälet till att man föredrar en hybridbyggnadsmetod. Det är de ekonomiska fördelarna vid byggandet av huset som övertygar byggare och arkitekter. Trä är ett populärt byggmaterial som är mycket lätt att arbeta med. I kombination med armerad betong kan den bli ännu mer bärande. Byggnadsingenjören rekommenderar fortfarande betong för tak och grund, men i framtiden kan han i allt högre grad använda sig av materialblandningar, eftersom de tekniska framstegen inom utvecklingen av prefabricerade träelement gör det möjligt att bygga nytt. Men det är inte bara blandningen av trä och betong som har gett upphov till de ultramoderna byggnaderna under de senaste åren; den innovativa produktionen inom träförädlingsindustrin bidrar också till att göra träet stabilt på höjder. Materialet har sedan namn som korslimmat virke eller massivt konstruktionsvirke. Den kännetecknas av särskilda materialegenskaper. En annan fördel med den kombinerade byggmetoden är tidsfaktorn. Byggfasen förkortas genom prefabricering. Det måste dock noteras att planeringsgruppen behöver mer tid i förväg. I vilket fall som helst är hybridbyggande med trä miljömedvetet. Användningen av detta material sparar sand som en värdefull råvara. När det gäller de nödvändiga ljudisoleringsvärdena och precisionen i tillverkningen av vissa komponenter är hybridbyggmetoden med trä även fördelaktig. Det har redan visat sig att utsläppen av växthusgaser minskar. Slutligen bör man nämna inomhusklimatet och trivselaspekten, som är viktiga kriterier för de boende.

Levande exempel

Byggmetoden med hybridträ har nu ett stort antal levande exempel. De finns över hela världen. I Wien till exempel är 24 våningar höga, dvs. knappt 85 meter, och i Norge är de en och en halv meter högre än i Wien, och detta anses också vara världens högsta hybridbyggnad i trä. Den öppnades 2019. Samma år färdigställdes bostadshusen i Berlin-Adlershof. Tre år tidigare fanns det redan ett lyckat projekt i Kanada, ett studentboende av träelement, och 2021 står Pforzheim med sina stolta 45 meter. Hybridkonstruktionen i trä är inte bara ett innovativt alternativ till konventionella stilar, utan den påminner också om ett naturligt sätt att leva och ger de boende en positiv känsla inför framtiden, eftersom hållbar förvaltning tillämpas och samvetet är i harmoni med upplevelsen. Att bo i trä motsvarar den miljömedvetne medborgarens idéer, eftersom detta byggnadsmaterial förbrukar mycket mindre energi än stål för sin produktion. Därför tittar många projektutvecklare i Tyskland på denna nya typ av boendekoncept.

Blandning – men hur?

Trä används vanligtvis för byggnadsskalet, betong ger stabilitet åt taken och hisschaktet. I vissa projekt används också tak av trä-betongkompositmaterial. De bärande trädelarna är förstärkta med stål eller klädda med gipsfiberskivor. Ibland stöds fasaden av stenull och trappan av armerad betong. Betong används också för de tekniska ledningarna och hela försörjningskärnan, vilket gör detta känsliga område brandsäkert. Källaren och garaget består till största delen av betong. Eftersom fasaden är klädd i trä får betraktaren ett intryck av att det rör sig om ett renodlat trähus. Även interiörerna påminner om ren träkonstruktion. Vilket byggmaterial som används var i en byggnad är inte fastställt i bygglagen, utan det är upp till arkitektens expertis och byggarens fantasi och plånbok.

Ekonomiskt – men varför?

Koldioxid sparas i tonvis, dels under produktionen, dels eftersom träet i sig självt lagrar koldioxid. Kostnadsbesparingar genom exakt förkonstruktion, förbättrad luftkonditioneringsteknik och snabb produktion gör denna byggmetod lovande för framtiden. En förkortad byggfas innebär en lättnad för alla inblandade. Ett antal byggnader som byggs med hybridkonstruktionsmetoder i trä räknas som energieffektiva hus och kan vara berättigade till bankstöd. Att bygga med trä och betong eller aluminium har också en annan positiv effekt. Eftersom det blir mindre damm och buller under byggfasen blir denna byggmetod allt mer populär. Träets låga egenvikt innebär att det inte längre behövs många tunga maskiner, och flexibiliteten i dess sätt att arbeta gör det möjligt att ändra planer och konstruktioner. Tak av trä-betongkompositmaterial kan till exempel demonteras. Besparingar genom timmerramskonstruktioner leder till en större bruttoyta, vilket ofta innebär en lägenhet till. Och de lägenheter som skapas genom hybridbyggande i trä förblir överkomliga för alla invånare.

Photo by Linus Mimietz on Unsplash


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *